От къде идва течното злато и какви са новите тенденции при култовата напитка? От wanted.de събраха няколко факти, които можете да включите в следващия ви кратък разговор с бармана в любимия ви бар. Ето ги и тях:

Произходът на уискито идва от "uisge beatha" – водата на живота – вероятно oще през пети век. Християнски монаси от Римската империя са го правели и използвали заради лечебните му свойства.

По онова време всеки шотландски клан е произвеждал свое уиски за собствена употреба. Пиело се е от така наречения "квач", което е плитък съд за пиене с две дръжки, чрез които са се предпазвали от сблъсъци, защото са виждали ръцете на противника, и така са разбирали, че не държи кама в тях.

Днес уиски се пие в други чаши. За "Nosing"-чашата се твърди, че колкото по-тънко е стъклото, толкова по-голямо е удоволствието от пиенето. Само в прозрачните, безцветни стъклени чаши можете да видите прекрасните цветове на уискито. Те варират от мек златист цвят, през кехлибарен, до лъскаво тъмно кафяво.

Чашата Tumbler е идеална за любителите на уиски, които обичат да го пият с лед. Стените на чашата са дебели и дори и да бъде затоплена от ръцете, ледът се топи много по-бавно и питието не се разрежда.

Първата официална дестилерия е основана през 1608 година. Крал Джеймс I. издава лиценз на сър Томас Филипс в провинцията Ълстър в Северна Ирландия. По-късно по-голямата част от европейските лозя се унищожават от филоксерната криза през 1850 година.