В Южна Корея все повече автомобили са оборудвани с черни кутии. Чрез тях полицията може да определи кой е виновен при тежка катастрофа, както и кой е натиснал повече педала на газта от необходимото.

Заради плюсовете на записващото средство и американският сенат одобри закон, задължаващ до 2015 г. всички нови коли да бъдат оборудвани с тези устройства.

Черните кутии в автомобилите правят все по-трудни опитите на опасните водачи да се укрият. Те помагат на полицията при разследването на инциденти, при които има и внезапно ускоряване.

Чрез тези устройства може да се определи дали инцидентът е станал в резултат на човешка грешка или не.

„Камера, насочена към педалите, може да ни покаже дали шофьорът натиска газта или спирачката. Ако може да се докаже, че водачът не е направил грешка, ще знаем, че инцидентът е предизвикан от дефект на колата.

Информацията от черната кутия може да спаси водачите от фалшиви обвинения. Но за да сме сигурни, че катастрофата е предизвикана от внезапно ускорение, трябва да се запише и звука на двигателя”, разказа проф. Ким Пил-Су, цитиран от Нова телевизия.

Експерти изучават важността на звукозаписите при обвинения за внезапно ускорение. Запис на това как шофьорът натиска педала на газта, без да използва спирачката, се сравнява със звука, записан от черната кутия при инцидент с внезапно ускорение.

"Ако звукът на двигателя се променя с 10 до 20%, можем да направим заключение, че колата или се спуска по нанадолнище, или се е счупила, защото е стар модел. Но ако промяната е по-голяма, знаем, че звукът се дължи на внезапно бързо ускоряване", допълни той.

Черните кутии, монтирани на автомобилите, могат и да бъдат използвани като скрита камера. Те идентифицират хора, които незаконно изхвърлят боклуци на пътя или на такива, които се опитват да излъжат застрахователите.

Черните кутии дори са записвали кражби. В Южна Корея, както националните, така и местните власти, предлагат финансов стимул за шофьорите, които чрез черните кутии на автомобилите си помогнат за разкриване на престъпление.