С резултат от 65 пункта България се нарежда на 60-то място по икономическа свобода в света, според индекса на фондация Herritage за 2013 г.

Общият резултат на България нараства с 0.3 пункта. Ръстът отразява подобреното управление на публичните разходи, което пък компенсира спада при резултата за свобода при корупцията и свободата на труда.

България заема 29-о място по икономическа свобода в Европа, като резултатът й е над средното ниво за света, но под средния за континента.

Въпреки предизвикателната глобална икономическа среда, която забави икономическия растеж в последните години, България запази силния си импулс за либерализиране на икономическата активност, докато в същото време предприемаше стъпки за възстановяване на фискалната дисциплина.

Публичният дълг и бюджетният дефицит остават сред най-ниските в региона, а плоският подоходен и корпоративен данък са силно конкурентни. Политиката на отворените пазари насърчава търговията и инвестициите. Полагат се усилия за съживяване на блокиралия процес на приватизация.

Необходими са обаче продължителни реформаторски усилия за заздравяването на основите на икономическата свобода и осигуряването на добро икономическо развитие в бъдеще. Съдебната система на страната е неефективна и уязвима за политическа намеса, а корупцията, която е широко разпространена, остава причина за безпокойство.

Класацията по икономическа свобода се оглавява от Хонконг с общ резултат от 89.3 пункта, а второто място е за Сингапур с 88 пункта.

Челната тройка се оформя от Австралия (82 пункта). Групата на петте държави с най-голяма икономическа свобода се допълва от Нова Зеландия (81.4 пункта) и Швейцария (81.0 пункта).

България попада в групата на страните, в които има умерена икономическа свобода. Те заемат местата от 36-о до 85-о с общи резултати между 69.7 пункта и 60.0 пункта. Румъния ни изпреварва с едно място, заемайки 59-а позиция, докато Турция (69), Сърбия (94) и Гърция (117) остават зад нас.

Петте държави с най-малка икономическа свобода според Herritage са Северна Корея (1.5 пункта), Куба (28.5 пункта), Зимбабве (28.6 пункта), Венецуела (36.1 пункта) и Еритрея (36.3 пункта).

От Herritage изчисляват икономическата свобода на базата на десет компонента, слагайки оценка на всеки от тях по скала от 0 до 100, при която 100 представлява максимална свобода. Десетте икономически свободи са групирани в четири по общи категории или стълбове на икономическата свобода.

Това са върховенство на закона (имуществени права, свобода от корупция); ограничена намеса на държавата (фискална свобода, публични разходи); регулаторна ефективност (бизнес свобода, свобода на труда, парична свобода) и отворени пазари (търговска свобода, инвестиционна свобода, финансова свобода).