Цялото Черно море на България ще се проучва за нефт и газ, след като бъде обявен нов конкурс за блок "Силистар", обявява министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на правителственото заседание в сряда, показва стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

Министър Добрев коментира решението на Министерски съвет да предостави за проучване за нефт и газ блок "Света Марина" в Черно море.

Минималният обем геологопроучвателни работи включва 400 линейни километра 2D сеизмични проучвания, 800 квадратни километра 3D сеизмични проучвания. Трябва да се набележат перспективни структури за сондиране.

Минимален бонус 1 милион евро, средства за опазване на околната среда минимум 2 милиона евро, казва Делян Добрев.

След провеждането на конкурса за този блок във всички възможни блокове в Черно море са стартирали проучвателните работи с изключение на блок „Силистар“, където чакаме ВАС да се произнесе.

Разпоредихме проверка след обсъждане в Министерски съвет, има редица нарушения, и когато приключат делата във ВАС ще внеса доклад за нов конкурс за блок „Силистар“, с което цялото Черно море на България ще се проучва за нефт и газ, нещо което е трябвало да бъде направено много отдавна, защото ако бяхме проучили перспективите, в момента щяхме да вземаме решение за концесии за добив, но за съжаление това не е така. Важно е, че се работи в тази посока по най-бързите възможни темпове - казва още Делян Добрев.