Всички знаем, че храненето е от изключително значение за здравословното ни състояние. Оказва се обаче, че това в пълна сила важи и за умствените ни възможности.

Следващите пет храни могат да свалят коефициента ни на интелигентност поне с няколко степени:

Захар

Тя влияе негативно върху способността ни за запомняме. Освен това намалява чувството ни за координация. Намалете количествата захар, която употребявате. Можете да замените бялата с кафява или да се подслаждате с мед.

Дъвка

Учените все още спорят дали дъвката засилва мозъчните функции или по-скоро им пречи. Според последните изследвания, тя вреди на краткосрочната ни памет. Ако не можете напълно да се откажете от дъвката, специалистите съветват да я дъвчете само няколко минути след хранене, за да бъде полезна поне за зъбите ви.

Мазнини

Мазната и калорична храна е опасна не само за талията, но и за мозъка ни. Доказано е, че хората, които консумират повече мазни храни, са по-предразположени към болестта Алцхаймер. Здравословното ви състояние чувствително ще се повиши, ако вместо мазно месо, консумирате риба. Нейните омега 3 мастни киселини подобряват и работата на мозъка.

Фаст Фудд

Храната от веригите за бързо хранене смалява мозъка ни. Това е доказано от американски учени, които, не може да се отрече, имат много материал за изследване. Изследването било проведено върху американски войници, които в продължение на година консумирали фаст фууд. Резултатът бил поражения върху центровете на главния мозък, които отговарят за вземането на решения.