Цените на нивите у нас ще продължават да вървят нагоре и през 2013 г., като поскъпването ще бъде в рамките на 10-15%, прогнозират експерти.

Според Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, през миналата година нарастването на цените на комасираните масиви е средно 15%.

„В някои райони то бе около 7 на сто, а в други достигна и 20%”, уточни той, цитиран от в. Монитор.

По думите му миналата година е била рекордна по броя на сключените сделки. Над половината от тях с големи масиви над 100 дка са били на вторичния пазар. На първичния средната площ на парцелите е около 5 дка и там цените са най-ниски.

„За 2013 г. на места цените са стигнали своя предел, а на други нарастването им ще продължи, но то ще бъде не повече от 15 на сто”, прогнозира Петков. „Най-търсени продължават да бъдат земите в централните райони на Северна България, където има силно развито земеделие. В последните 2 години има голям интерес и към района на Хасково”, допълни той.

Прогнозата на Симеон Митев от „Шанс 96” е, че догодина главно цените на големите масиви над 100 дка ще продължават да нарастват и то в рамките на 5-10 на сто. „Търсенето ще остане голямо главно в Добруджа и Тракия и ще нараства в районите на Плевен и Видин”, смята той.

„Докато земеделието се субсидира, цените на нивите ще вървят нагоре”, смята Наско Атанасов от „Виктория инвест”. „Много хора със свободни пари в момента ги влагат в земеделска земя. Тя е много добър инвестиционен актив”, допълва той.

Тихомир Цаков от „Аристо” прогнозира, че пазарът на земеделска земя и през 2013 г. ще бъде активен. „Щом има субсидии и се дават ренти, инвестиционен интерес ще има, броят на сделките ще се увеличава, а с това и цените на земята ще вървят нагоре. Търсенето ще е основно на комасирани парцели над 100 дка”, смята той.

Според Страхил Иванов от „Явлена” пазарът на ниви през 2013 г. ще бъде активен, но не чак толкова, защото инвестиционните фондове повече продават, отколкото купуват. Той не вярва да има нарастване на броя на сделките в сегмента, а търсенето ще е главно за по-големи парцели.