Основателят на FedEx преди време спасил компанията, като взел последните й 5 000 долара и с тях спечелил 32 000 долара на хазарт в Лас Вегас.

Човекът се казва Фредрик Смит, който е основател и настоящ главен изпълнителен директор на FedEx. През 1971 г. Смит използва личното си състояние от около 4 млн. долара и набира допълнителни 90 млн. долара, за да основе куриерска компания, структурирана по такъв начин, че да може да доставя пратки в рамките на едно денонощие до всяка точка на света.

Това е нещо, което до този момент не било правено. Смит за първи път излага концепцията за подобна компания през 1962 г., докато е студент в университета Йейл.

За съжаление три години, след като компания започва своята дейност, FedEx вече е на ръба на фалита, основно заради бързо нарастващите цени на горивата. Компанията губи по над 1 млн. долара на месец, никой не иска да й отпусне допълнителни заеми и не може да намери инвеститори, които да допринесат с капитал.

Когато достига дъното, компанията разполагала едва с 5 000 долара, които не били достатъчни, за да продължи дейност, тъй като нейните самолети имали нужда от гориво, а тези пари били крайно недостатъчни. Смит прави последно предложение на General Dynamics за още финансиране, но получава отказ, което на практика означава фалит, тъй като компанията нямало да може да зареди самолетите си следващия понеделник.

Вместо да предаде, Смит взема тези 5 000 долара и отива в Лас Вегас, където през уикенда играе блекджек. До понеделник, за учудване на останалите високопоставени служители на FedEx, компанията имала 32 000 в банковата си сметка, които били достатъчни, за да покрият разходите за гориво и тя да продължи да работи още няколко дни. На въпрос как така се е осмелил да рискува с последните пари на компанията, Смит отговаря: “Какво значение има? Без тези средства нашите самолети така или иначе нямаше да летят.”

Оказва се, че Смит имал нужда точно от още няколко дни. Малко след това той успява да набере 11 млн. долара, за да стабилизира компанията. До 1976 г. Federal Express вече е печеливша компания, отчитайки първата си печалба в размер на 3.6 млн. долара.

Четири години по-късно печалбата на компанията скача до близо 40 млн. долара, а брутните й приходи са близо половин милиард долара. Днес пазарната стойност на FedEx е между 25 и 35 млрд. долара, а личното състояние на Смит около 2 млрд. долара.