Инфлацията в еврозоната се запазва стабилна при ниво от 2.2% през декември миналата година на годишна база - колкото бе тя и през ноември. За сравнение, година по-рано инфлацията бе значително по-висока при ниво от 2.7%.

На месечна база инфлацията в страните, ползващи еврото като основна валута, е била 0.4% през последния месец на миналата година.

В страните от ЕС инфлацията е била 2.3% на годишна база през декември, на фона на 2.4% през ноември, докато година по-рано е била 3%. Инфлацията на месечна база в 27-те страни членки на съюза е била при ниво от 0.3%.

Най-ниска инфлация на годишна база е била регистрирана в Гърция – при ниво от 0.3%, следвана от Швеция с 1.1% и Франция и Кипър с 1.5%.

Най-висока инфлация е имало в Унгария (5.1%), Румъния (4.6%) и Естония (3.6%).

На месечна база инфлация е регистрирана в единадесет от членовете на ЕС и се е запазила без промяна в четири.

Основни двигатели на ръста в потребителските цени през декември е било поскъпването на алкохолните и тютюневите изделия с 3.6% на годишна база, имотите с 3.4% и храните и образованието с по 3%.

Най-голям спад са отбелязали цените на телекомуникационните продукти – в размер на 3.8% на годишна база.

У нас инфлацията е била в размер на 2.4% през декември на годишна база, на фона на 2% година по-рано. На месечна база през последния месец от миналата година е била регистрирана инфлация в размер на 0.3%.