Йената задържа ръста си спрямо повечето основни валути, след като японската централна банка запази таргета си за инфлация от 1%, дори и след като новият министър-председател на страната призова за удвояване на тази цел.

Японската валута прекъсна тридневното си понижение спрямо долара след повишаването на средствата за обратно изкупуване на облигации с 10 трлн. йени (118.8 млрд. долара) до 76 трлн. йени.

Зелените пари се понижиха под 84 йени за долар рано тази сутрин и се разменят при ниво от 83.90 йени.

Доларът отбеляза известно връщане на позиции спрямо еврото, след като се понижи вчера до осеммесечен минимум спрямо европейските пари вследствие на продължаващото ненамиране на решение за фискалната пропаст в САЩ. Това повиши търсенето на спасителни валути от страна на инвеститорите.

„Инвеститорите може да искат да чуят повече детайли за инфлационния таргет на японската централна банка и това доведе до поскъпване на националната валута“, коментира Масафуми Ямамото, главен валутен стратег в Barclays Plc., цитиран от Bloomberg. “Решението за политиката на стимули на банката бе широко очаквано“, допълни още специалистът.

Йената поскъпна с 0.6% до 110.80 йени за евро от затварянето си вчера, когато японските пари се обезцениха до 112.50, или най-ниското им ниво от август 2011 г. насам. Японските пари поскъпнаха с 0.3% спрямо долара, след като загубиха 1.1% от стойността си през предходните три сесии.

Без съществено изменение се търгува еврото спрямо долара при нива от 1.3210, след като по-рано днес единната валута загуби 0.3% от стойността си. Тя достигна 1.3308 вчера, или най-високото си ниво от 3 април.

Преговорите в САЩ за избягване на „фискалната пропаст“ са достигнали до задънена улица през последните 24 часа, според запознат, и съществува реална опасност да се прехвърлят през следващата година.

Азиатските регионални индекси заличиха загубите си от по-рано през деня след решението на японската централна банка.

Индексите в региона отбелязаха повишение от 14% от началото на годината, като се търгуват при средно съотношение цена-прогнозирани за следващата година печалби от 14.7, на фона на 13.8 за компаниите от Standard & Poor’s 500 и 12.8 за тези от Stoxx Europe 600 Index.