В началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов цитира стенограма от заседание на Министерски съвет от 23 октомври 2008 г., в което тогавашният премиер Сергей Станишев и министърът на икономиката Петър Димитров разговарят за проекта АЕЦ „Белене”, предаде “Фокус”.

„Те тогава знаят какво причиняват на бюджета и на дефицита, и най-вече извън страната на финансовите институции, когато четат за такива нерегламентирани плащания на такива суми”, каза премиерът Борисов.

Според стенограма на Министерски съвет от 2008 г. кабинетът на Станишев дава 300 млн. лв. от бюджета на БЕХ за изграждане на „Белене”.

При 49% частно участие, няма никакви основания да се предполага, че Европейската комисия ще ни упрекне, че това е държавна помощ за един финансово неефективен проект. Това казва на заседание на Министерски съвет от 2008 г. тогавашният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, пише в стенограма.

С постановление от 27 октомври 2008 г. Министерски съвет дава съгласие за закупуване от държавата от Министерство на икономиката и енергетиката на акции на стойност 300 млн. лв. за увеличаване на капитала на Български енергиен холдинг, при което последващо да бъде увеличен капиталът на НЕК с цел изпълнение на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на Белене, пише в стенограмата.

Министърът на финансите Орешарски да извърши корекции по централния бюджет и по бюджета на Министерство на икономиката на енергетиката, е решено на заседанието през 2008 г.

Докато течеше заседанието на Министерския съвет, временната парламентарна комисия за АЕЦ „Белене” е разгледала на закрито заседание отношенията между НЕК и стратегическия инвеститор RWE. В междинен доклад на комисията, който се представя днес в парламента, се посочва хронологията в отношенията с инвеститора.

RWE е посочил, че всяко действие по проекта трябва да се извършва съвместно от страните от датата на влизане в сила на споразумение между тях. Като друго изискване RWE заявява, че не приема удължаване на работите по предварителното споразумение за изпълнение доставка и строителство като възможна опция, в случай, че не се достигне до финансово приключване преди завършване на работите по предварително споразумение. В комисията се отбеляза фактът, че въпреки изразеното още в преговорния процес несъгласие от RWE да не се предприемат действия по удължаване на сроковете и работите по Споразумението от 29 ноември 2006г. още преди 29.09.2008 г. На 5 ноември 2008 г. е подписано Допълнение 5 за поръчка на оборудване с дълъг срок на изработка, което обуславя и несъгласието с договореностите в него от страна на RWE. Поетите от НЕК ангажименти по споразумение 5, в разрез на договорените условия с RWE е за сумата от 230 575 411 евро, в плащането на които немския концерн категорично отказва да участва.

На 19 декември 2008г. е подписано споразумение за създаване на съвместно дружество между RWE и НЕК ЕАД. Още в първоначалната процедура за избор на стратегически инвеститор от 2008 г. и при подписването на самото споразумение са предвидени редица събития и срокове при неспазването на които се позволява на стратегическия инвеститор да прекрати изцяло, без неустойки и допълнителни ангажименти участието си в проекта АЕЦ „Белене”. Предвижда се възможност за изход, ако до 31 юли 2009 г. не се осигури структуриране на финансирането на проекта и ако договора за инженеринг, доставка и строителство с Атомстройекспорт за проекта АЕЦ „Белене” не се подпише до 30 септември 2009 г. , както и редица други.

На по-късен етап с писмо, изпратено на 8 юли 2009г., вх. № 99-00-453/14.07.2009г. в НЕК, RWE излага становище, че обхватът на работата и бюджета по проекта за 2009/2010 трябва да бъде по-малък от 212 млн. евро. Със същото писмо RWE информира, че съгласно договора ще даде гратисен период на НЕК за постигане на общ финансов подход до 30 септември 2009 г., тъй като на 31 юли 2009 г. изтича срокът за постигане на това условие по договора и това се явява предпоставка за излизане на RWE от проекта. Изключително важно е до тази дата да се влезе в тристранни преговори с АСЕ във връзка с ключови за финализирането на ИДС договора в следните аспекти: разпределение на риска, окончателно договаряне на формулата за ескалация, времеви графици, както и условия и графици на плащанията.

На 13 юли 2009 г. в свое писмо с вх. № в НЕК 99-00-458/15.07.2009 г. RWE информира, че подходът за съвместно финансиране, предвиден в споразумението с НЕК не може да бъде изпълнен при текущата финансова ситуация, ограниченото банково финансиране, възможността за привличане на не повече от 5 млрд. евро външно финансиране за проекта, което зависи от външни кредити от Франция и Германия, зависещи от потвърждаване на споразуменията за подизпълнение с Атомстройекспорт, както и предоставяне на гаранции за сумите по кредитите и гаранции за завършване на проекта.

Ясно се изтъква, че общият обем на разходите по проекта ще бъдат над 10 милиарда евро, а делът на НЕК за 51 % дял от общата компания ще бъде около 5.4 милиарда евро, от които компанията следва да финансира със собствени средства не по-малко от 2.8 млрд. евро. Тук RWE официално предоставя на НЕК гратисен период за изпълнение на задължението за финансово приключване на проекта до 30 септември 2009 г. и предупреждава, че при непостигане на посочените условия RWE ще упражни правото си на предизвестие за излизане от проекта АЕЦ „Белене”. Във връзка с посоченото поставя и условия към НЕК да представи доказателства за възможността си да финансира дела си и график за осигуряване на необходимите средства.

Според комисията е констатирано е неспазване на решение на съвета на директорите на НЕК за намаляване цената на оборудването за АЕЦ "Белене" и са установени са груби нарушения на Закона за обществените поръчки.