Природозащитник в Уелингтън, Нова Зенландия, предложи отглеждането на домашни котки да бъде забранено. Целта на промяната е да се опазят редки видове птици, живеещи само на острова.

Гарет Морган е известен бизнесмен и природозащитник в Нова Зенландия. Той призова всички, които отглеждат котки у дома, да се откажат от любимеца си.

Най-лесният начин според Морган, е, когато котката умре, собственикът да не взима нова. Друго предложение е да бъде изцяло забранено котките да напускат дома си, защото те са родени хищници.

Природозащитникът дори е направил уебсайт наречен "Котките да си вървят", съобщи БНТ.

Идеята срещна опозиция, като бяха предложени далеч по-леки мерки за справянето с проблема. "Проучванията сочат, че ако на котката се сложи звънче, това намалява наполовина броя на убитите от нея животни", посочва Кевин Хокуел от Новозенландска асоциация за опазване на горите и птиците.

Нова Зенландия е една от страните с най-много стопани на домашни котки, затова и кампанията на Гарет Морган не се приема добре. Близо 70% от посетителите на сайта му са гласували против предложената промяна.