Професионалните парични мениджъри отдавна са критикувани, че таксуват клиентите си повече за услугите, отколкото би трябвало.

Да бъдеш победен обаче от животно, което по 20 часа на ден спи или се чеше, е ново дъно за тях.

В проведен наскоро експеримент британското издание Observer изправя трима инвестиционни мениджъри срещу две групи от аматьори – неколцина гимназисти и домашна котка на име Орландо.

Котката печели.

Всеки от отборите започнал годината с капитал от 5 000 паунда, който да инвестира в пет компании от индекса FTSE All-Share. След всяко тримесечие, те можели да променят инвестициите си, ако желаят.

Докато двукраките участници в експеримента избирали акциите, в които да инвестират по добре познатия начин, Орландо избирал в кои компании да инвестира като хвърлял мишка-играчка върху различни номера на земята, които отговаряли на определени компании.

Нещата изглеждали добре за професионалистите до септември, когато те имали печалба от 497 паунда в сравнение с 292 паунда за котката.

Орландо обаче включва на по-висока предавка в последното тримесечие на миналата година, увеличавайки печалбата си до впечатляващите 5 542.60 паунда, с което изпреварва професионалистите с 366 паунда. Учениците останали на трето място.

Ето и каква била печелившата стратегия на Observer:

"Всички акции на Орландо с изключение на Morrisons поскъпват през последните три месеца на годината, в това число и книжата на компанията Filtrona, които през септември котката заменя с по-слабо представящите се акции на Scottish American Investment Trust.

За сравнение професионалистите отказали да сменят акции в края на третото тримесечие и впоследствие си плащат скъпо за това. Акциите на British Gas поевтиняват с 19%, а тези на Imagination Technologies с 16.8%, сваляйки средната доходност на портфейла им до 7.1%.

Това не е първият случай, в който професионалисти биват побеждавани. Според проучване на Тери Одийн от Калифорнийския университет Бъркли акциите, които професионалните мениджъри на фондове разпродават, в крайна сметка се представят с 3.2% по-добре на годишна база, в сравнение с тези, които те купуват за клиентите си. Като се има предвид, че годишните такси за управление на средства на фондовете са средно около 3%, това си е доста важно откритие.

Победата на котката сигурно е накарала и икономиста Бъртън Малкийл да се усмихне. В своя книга преди време той заявява, че "маймуна със завързани очи" може да направи по-добър инвестиционен портфейл от човек, който професионално се занимава с това.