Политиците в Кралство Холандия се вслушаха в призивите на Европейската комисия и се готвят да обявят война на избягването на данъци. В сряда парламентът на страната започна дебати за това, как да се избави от статута на „данъчен рай”. Поради особеност на местното законодателство Холандия се явява част от сложна схема по избягване на данъци, получила името „двойно ирландско с холандски сандвич”, пише вестник “РБК Дейли”, цитиран от Фокус.

Недоволството на холандските политици е предизвикано от получилата широко разпространение в корпоративния свят схема, позволяваща на компаниите напълни легално да избягват облагането с данъци на приходи за трилиони долари.

„Същността на схемата се заключава в жонглиране с плащанията за използването на интелектуална собственост. Първо чуждестранна компания предава тези права на дъщерна форма, регистрирана в Ирландия. Местното законодателство й позволява да плаща данъци в друга държава, например офшорна зона. След това ирландската компания сублицензира тези права на регистрирана в Холандия компания, която прави същото към нова ирландска компания. Холандското законодателство го позволява напълно легално, от данъчна гледна точка.

По данни на холандската централна банка, през 2010 г. по този начин през страната са били преведени средства за 10.2 трлн. евро, като за целта са били регистрирани 14.3 хиляди дъщерни компании, повечето от които съществуват само на хартия.