В навечерието на референдума разликата между основните претенденти за влизане в следващия парламент – ГЕРБ и БСП, е едва 4.7%.

На ГЕРБ симпатизират 24.2 % от гласоподавателите, а на БСП - 19.5 %. Това сочи изследване на НЦИОМ. Другите партии, които най-вероятно ще имат свои хора в Народното събрание, са ДПС и Движение "България на гражданите".

Почти сигурно в следващия парламент ще намерят място и поне още две формации – евентуален съюз между Атака и ВМРО, както и подписаното по време на провеждане на проучването споразумение между ДСБ и Съюз "Единство".

Данните показват, че за момента СДС с председател Емил Кабаиванов самостоятелно не може да влезе в Народното събрание, съобщи bTV.

Засега е рано да се установи как последните събития от Националната конференция на ДПС се отразяват на мобилизацията на симпатизантите на движението, посочват от НЦИОМ.

Заявката на Веселин Марешки за участие в предстоящите парламентарни избори и в политическия живот на страната му носи стартово одобрение от 14%. Все още е рано обаче да се установи с точност шансът на коалицията "РЗС и Марешки" да влезе в състава на следващия парламент.

Сред лидерите на основните политически формации на най-голямо одобрение се радва премиерът Бойко Борисов (41.5%). След него са Меглена Кунева с 31.5%, Сергей Станишев с 27% и Красимир Каракачанов с 26.3%.