Най-силно набиващия се на очи аспект на тазгодишния световен икономически форум в Давос - срещата на световния политически елит и на деловите среди, е преобладаващото мъжко представителство.

От 2500-те "Големи" в света, събрали се в швейцарския зимен курорт, едва 17% са жени – разлика, която накара организаторите да реагират, като поставиха на обсъждане въпроса за равенството на шансовете на жените в подчертано мъжкия ръководен елит.

Според Европейската комисия делът на жените в административните съвети в Евросъюза, се е увеличил от 13,7% и е достигнал 15,8 % през 2012 г. във всички страни от ЕС с изключение на България, Полша и Ирландия.

Въпреки речите на канцлера на Германия Ангела Меркел, определена от сп. "Форбс" за най-влиятелната жена в света, или на директорката на МВФ Кристин Лагард, налага се убеждението, че Давос се нуждае от по-голямо равенство. Едва 17% от участниците в срещата в Давос са жени – това точно отразява реалността, заяви германската министърка на труда Урсула фон дер Лейен.

Жените получават отлично образование, те са способни, но над тях има стъклен таван, който е много як, смята Лейен.

Художникът Фернандо Моралес де ла Крус илюстрира неравенството в Давос с постер, направен от потретите на 18 жени, участващи в Давос, редом до четирима мъже – просто за да покаже как би изглеждала действителността, ако нещата бъдат обърнати.

Кристин Лагард отправи призив към жените да изобличат неравенството и посочи, че включването на повече жени е както икономическо така и морално изискване.

Жените контролират 70% от глобалните разходи за потребление и посланието е ясно: когато жените постигат напредък, икономиките също напредват, подчерта Кристин Лагард. Тя настоя елитите, представени в Давос да се ангажират за постигане на равенството на половете.