За първи път от шест месеца цената на бензина надскочи тази на дизела, след като вчера и двата вида горива поскъпнаха, показа проверка на “Труд” по столични бензиностанции.

Най-масовият тип бензин А 95 се продаваше в четвъртък сутринта по 2.58 - 2.61 лева за литър. Високооктановият А 98 струваше между 2.74 и 2.76 лв. за литър. Повишението е с 4 стотинки.

Поскъпването при дизела бе по-малко - с 2 стотинки до 2.57 - 2.58 лв. за литър. За последно нафтата бе по-евтина от бензина през август миналата година. Разликата първоначално бе 1-2 ст./л, но постепенно набъбна до 6 стотинки.

“Българските горива се движат успоредно с международните котировки. В световен мащаб търсенето на дизел е по-малко от това на бензин”, обясни пред “Труд” търговският директор на “Петрол” Иван Костадинов.

В момента бензинът е по-скъп от дизела с около 60 долара на тон на международните пазари.

Проверка на “Труд” на сайта energy.eu показа, че тенденцията нафтата да изостава по цени от бензина се наблюдава и в останалите страни членки на Европейския съюз, като дизелът е средно между 3 и 4 евроцента по-евтин. Според същата справка, горивата в момента са най-евтини в Полша, следвана от България.

Според представители от петролния бранш, не се очакват нови поскъпвания на горивата на дребно до края на седмицата. Ако обаче международните котировки на петрола продължат да растат, цените ще подскочат и у нас към понеделник-вторник.

Цените на горивата тръгнаха нагоре от средата на януари, като бензинът се е оскъпил от началото на годината с 3.6%, а дизелът с под 1 на сто. В същото време от 1 януари бе повишен акцизът на нафтата с 15 лв. до 645 лв. за 1000 литра. Въпреки това налогът остана по-нисък от този при бензина, който се облага със 710 лв.

В първите месеци на 2012 г. абсолютният рекорд беше 2.57 лв. за литър А 95. През есента масовият бензин достигна за кратко нива от 2.77 лв. за литър. Тогава високооктановите бензини с вложени допълнителни добавки дори удариха 3.03 лева за литър.