Инфлацията в еврозоната се е понижила с повече от очакванията през януари – признак, че търговските вериги свалят цените, за да привлекат повече купувачи в магазините си.

Индексът на потребителските цени в ЕС се е понижил до 2% през януари на годишна база. Данните бяха по-ниски от предварителните очаквания на пазарните участници за 2.2% инфлация.

В същото време нивото на безработица се е запазило на рекордно високо ниво от 11.7% през първия месец на годината, според данни на Евростат. И тук резултатът се оказа под средните очаквания на икономистите, прогнозирали повишаване на нивото на безработица до 11.3%.

Най-ниска безработица е отчетена в Австрия при ниво от 4.3% и в Германия и Люксембург при ниво от 5.3%. Най-високо е било нивото на безработицата в Гърция - 26.8%.

У нас нивото на безработица се понижава минимално до 12.3%, от 12.4% месец по-рано.

Ниското ниво на инфлация дава възможност на ЕЦБ за по-нататъшни стимулиращи мерки, както и за евентуално ново понижение на лихвите в еврозоната.

От друга страна подобрението на много от макропоказателите в еврозоната, карат пазарните участници да смятат, че най-лошото за икономиката е преминало.

На последната си среща ЕЦБ запази нивото на лихвите без изменение в очакване на повече данни за развитието на икономиката, както и за инфлацията. Следващата среща на централната банка е на 7 февруари.

Тридесет и осем процента от анализаторите през януари са очаквали нивото на лихвите в еврозоната да останат без промяна през първото тримесечие на годината.