Безработицата в световен мащаб се очаква да се повиши до нови рекордни нива през тази година и да продължи да нараства до 2017 година според годишния доклад на Международната организация на труда (МОТ).

Към момента най-лоша за световната безработица е 2009 година със 198 милиона безработни по целия свят. През тази година броят на безработните се очаква да нарасне с 5.1 милиона души до нов рекорд от 202 милиона души.

Според прогнозата през следващата година безработицата ще продължи да се повишава, макар и със значително по-бавни темпове, за да достигне стойност от 205 милиона.

„Безработицата остава на тревожно високи нива подобно на кризата от 2009 година“, според Ернст Екехард, ръководител на звеното за прогнози към МОТ, цитиран от Bloomberg.

И докато корените на кризата са в развитите страни, около 75% от новите безработни през изминалата година бяха от развиващия се свят, сочи още докладът.

Страните от Източна и Южна Азия, както и от Африка са били най-зле засегнати по отношение на ръста на безработицата.

Основният двигател на повишението на безработицата е бил по направление на международната търговия и най-засегнати са били експортноориентираните компании.

Необвързаността между монетарните и фискални политики на правителствата по света са били друг основен проблем в посока на безработицата.

Пазарът на труда може да изостава съществено зад възстановяването при останалите икономически индикатори според организацията.