Бензинът изпревари по цени дизела, става ясно от сайтовете на петролните компании. Масовият бензин А-95 вчера поскъпна с 3 стотинки до 2.61 лв. за литър. Засега цената на нафтата остава без промяна, информира в. Монитор.

Литър от горивото по бензиностанциите се продава за 2.57 лв. Така излиза, че този вид бензин е с 4 стотинки по-евтин от дизела. Традиционно по-скъпият бензин от вида А-98 също е поскъпнал с 3 стотинки в неделя и по бензиностанциите горивото се продаваше за 2.77 лв. за литър.

Въпреки това цените на горивата са значително по-ниски в сравнение със стойностите, достигнати през август миналата година. Тогава бензинът от вида А-98 се продаваше за близо 3 лв. за литър. Масовият бензин А-95 пък достигна 2.77 лв. за литър, а дизелът – 2.71-2.72 лв. за литър.

„Причината за поскъпването на горивата е ръстът на цените на международните пазари”, коментира пред „Монитор” търговският директор на „Петрол” Иван Костадинов. Според него обаче през следващите седмици ще има известно задържане на цените.

Експерти от петролния бранш уточняват още, че поскъпването на бензина спрямо дизела през последните дни не е изненада. То било свързано с тенденциите по света, където търсенето на нафтата намалява.

От началото на 2013 г. акцизът върху дизела се повиши с 15 лв. от 630 на 645 лв. за 1000 литра. Причината за промяната на ставката беше предварително договореният график с Европейския съюз. Това доведе до леко поскъпване на нафтата още в първите дни на януари. С повишението на акциза върху дизела обаче България постига минималните нива за този данък в ЕС.

Междувременно данни на Националната агенция за приходите (НАП) наскоро показаха, че сивият сектор в търговията с горива е намалял с 33% през 2012 г.

Щетата за бюджета от неплащане на данъци в сектора на горивата за миналата година се оценява на 127 млн. лв. Сред причините за подобряване на резултатите са свързването на фискалните устройства с НАП, поставянето на нивомери и други предприети от агенцията мерки.

Миналия месец от НАП припомниха, че още през януари 2011 г. е бил въведен модел на отчетност - да се подава към данъчните информация за продадените горива.

Тогава станало ясно, че има диспропорция в ръста на оборотите - при малките бензиностанции увеличението било с 935 млн. лв., или приблизително с 20 на сто, докато при големите вериги този ръст е от порядъка на 8%. Това потвърдило тезата, че изсветляването на оборотите ще се случи основно при малките бензиностанции.