Американският архитект Робърт Ошатц завърши проект, по който е работил почти шест години – вилата Chenequa Residence на брега на езеро в западните покрайнини на Милуоки, Уисконсин.

Ошатц се е специализирал в строителството на домове в причудливи форми от естествени материали. Проектът Chenequa Residence не е изключение.


Къщата е предназначена за едно голямо семейство, което имало три условия към архитекта: естествени материали, максимално сливане на къщата с околния пейзаж и панорамни прозорци с изглед към езерото и дъбовата гора наоколо.

На пръв поглед вилата изглежда доста малка, но това е само илюзия. Тя има три етажа и площ от 864 кв. м.

Два етажа са с огромни остъклени тераси на няколко нива и прозорци от пода до тавана, а подземният етаж има гараж за четири коли и сервизни помещения - изработени от стъкло, дърво и камък. Тази къща се слива с околния пейзаж и е почти незабележима отдалече.

Център на вътрешното пространство е огромен атриум и дървена вита стълба, обгръщаща каменна колона от естествен камък, която преминава от пода до покрива през цялата къща. Останалото пространство на къщата е разгърнато в спирала.

Архитектът е решил да не натоварва пространството с прекомерни детайли. Интериорът на къщата е просторен и функционален, а благодарение на огромните прозорци и атриума през по-голямата част от деня преобладава естествената светлина.


За вътрешното и външно облицоване на дома бил избран кварцов камък и канадска хвойна, благодарение на което е създаден ефектът на пълно сливане с природата.