Въпреки че по света има много трасета за шофиране, най-известното вероятно е Нюрбургринг в Германия.

Трасето е завършено през 1927 г., а името му идва от замъка Нюрбург в планината Айфел. То се намира на около 120 км. северозападно от Франкфурт и на 80 км. южно от Кьолн.

Въпреки че Нюрбургринг се използва предимно за тестове от производителите на автомобили и за официални състезания, като кръгове от шампионатите в DTM и Formula 1, трасето е отворено и за желаещите да покарат там.

Нюрбургринг е смятана за най-трудната писта в света заради голямата си дължина и големия си брой завои. Публичният достъп до трасето обикновено е през уикендите и всички автомобили, които имат право да се движат по пътищата могат да си платят, за да карат по това историческо трасе. Естествено спортните автомобили и мотоциклети са най-честата гледка там, но дори каравани и туристически автобуси имат право да направят по някоя и друга обиколка.

Нюрбургринг е еднопосочен платен път и законът за движение по пътищата в Германия важи и за него. По време на тестове и състезания трасето е затворено за посещения, но около него има множество места откъдето може да се гледа.

Оригиналната и най-дълга конфигурация на трасето се нарича Gesamtstrecke (Цяло трасе), и е с дължина (28.26 км). Най-популярната конфигурация обаче е Nordschleife (Северна отсечка). Дължината и е над 22 км.

Тъй като това е платен път всеки автомобил по него се таксува. Една обиколка на Северната отсечка струва 26 евро, четири обиколки 97 евро, а девет обиколки 202 евро. Любителите на високите скорости могат да си закупят и годишен неограничен пропуск срещу 1 475 евро.