На тържествена церемония руският посланик в Япония Евгений Афанасиев връчи на губернатора на японската префектура Акита Норихисе Сатаке подарък от руския президент Владимир Путин – сибирски котарак.

"Това е отговорът на вашия подарък за президента Путин – прекрасното куче порода акита", каза дипломатът.

Сатаке е избрал за име на новия си питомник руската дума "Мир", която на японски звучи като "Миру".

Мир замина за Япония в края на август и бе под карантина на летище Нарита около пет месеца, както се изисква от японски разпоредби за внос на животни от чужбина. Сега вече е при новия си стопанин и се превръща в една от високопоставените котки, за които ни разказва РИА Новости:

В Русия има още една прочута котка. У министър-председателя Дмитрий Медведев живее Дорофей - синеока котка, невска маскарадна порода със синьосив цвят. Тази порода е известна със странното си спокойствие и послушен характер.

В резиденцията на британския премиер Дейвид Камерън живее котката Лари, чийто официален пост бе „ловец на гризачи“. Факт е обаче, че Лари, вместо да лови мишки, дреме или просто си седи и не прави нищо.

Затова той бе уволнен в края на миналата година. Но въпреки уволнението Лари продължи да живее в "Даунинг стрийт" 10, дори когато семейство Камерън взе от приют четиримесечно коте.

Предшественик на Лари е легендарният Хъмфри, който се появи в резиденцията на британските премиери на Даунинг стрийт 10 заедно с Маргарет Тачър. Хъмфри остана в резиденцията през цялото управление на Тачър и Джон Мейджър и ловеше мишките при Тони Блеър.

Котаракът на бившия президент на САЩ Бил Клинтън - Сокс (в превод от английски - "чорапчета") получи своя прякор заради белите „чорапи“ на краката си.

Сокс бе запомнен с това, че водеше истинска война с другия домашен любимец на президента – лабрадорът Брадли.