Чехия е готова да наложи вето на предложения европейски бюджет за периода от 2014 до 2020 г., съобщи премиерът й Петр Нечас, цитиран от чешките медии, след като пристигна за напрегната среща на върха в Брюксел, предаде БГНЕС.

"Идвам в Брюксел за разговори по финансовата рамка със силен мандат от чешкото правителство. Намираме това предложение за неприемливо. Готови сме да използваме правото си на вето", обяви Нечас, цитиран от агенция ЧТК.

Сред другите лидери, които говориха преди началото на срещата, бе и българският премиер Бойко Борисов. „ Държави с бюджетна дисциплина, каквато е България, проявяват солидарност към останалите държави, като не искат повече пари“ каза премиерът, предаде БНТ.

Редица страни разчитат на намаляване на разходите на фона на високия държавен дълг и бюджетния дефицит в много държави от европейския блок. В същото време представители на ръководството на ЕС, включително ЕК и ЕП, посочват, че е необходимо увеличаване на седемгодишния бюджет, за да се стимулира икономическият ръст и да се намали високата безработица, тъй като орязването на националните държавни разходи вече изигра своята негативна роля за влошаването на икономическите условия в Евросъюза.

Окончателното решение относно седемгодишния финансов план трябва да бъде взето единодушно от всички страни в ЕС, което затруднява предстоящите преговори.

Германският канцлер Ангела Меркел също казаи,че не е сигурна дали европейските лидери ще постигнат съгласие по въпроса за бюджета на ЕС.Въпреки това канцлерът обеща, че ще направи всичко по силите си, за да се стигне до сделка, която ще позволи на блока да продължи напред във времена на икономически трудности.

Лидерите на страните от ЕС са изправени пред трудни преговори. При това те са притиснати от времето: за да може бюджетът да влезе в сила навреме, лидерите на страните в ЕС трябва да го съгласуват в началото на тази година.