Средно по 140 000 тона годна за консумация храна се изхвърля годишно в България. В същото време всеки пети българин живее под прага на бедността и първото, от което се лишава, е разнообразната и пълноценна храна. Това коментира в интервю за Дарик изпълнителният директор на Българската хранителна банка Мая Калчева.

Една от предложените промени в Закона за храните е да се забрани на търговските вериги и ресторантите да изхвърлят хранителни продукти в контейнерите за смет. По този начин на бизнеса се дават два варианта за действие: или да дарят храната и така да осигурят топъл обяд на хората в нужда, или да предадат стоките на екарисаж за унищожение. Основната пречка обаче за първия вариант е родното законодателство, което не освобождава дарените храни от ДДС.

Проблемът с гладуващите българи става все по-сериозен и с всяка следваща година се увеличава броят на хората, които не могат да си осигурят ежедневно хранене.

От финансовото министерство смятат, че на този етап законодателството не позволява да отпадне облагането на даренията с ДДС, тъй като имат опасения от злоупотреби с ДДС, ако се премахне данъка върху дарените храни.

Припомняме, че по данни на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН всяка години близо една трета от произведената в света храна се губи или похабява. Това прави около 1.3 млрд. тона на година годна за консумация храна, която отива в контейнерите.