Паметник, представляващ огромна бутилка водка, в руския град Глазов беше премахнат от местните власти, тъй като имало опасения, че монументът може да бъде възприеман като реклама на местен производител, предаде АФП.

Рано тази сутрин бутилката просто се изпари от пиедестала, издигнат преди 13 години в чест на стогодишнината от дейността на местния завод за спиртни напитки "Глазов".

Смята се, че изчезването на бутилката отразява новата „епоха на трезвеността“, наложена от президента Владимир Путин по време на новия му президентски мандат. В Русия през миналото лято бе наложена забрана за продажба на алкохол след 23 часа. Също така бе забранена рекламата на алкохолни напитки.

Първоначално местната преса обяви, че паметникът е премахнат по искане на местните власти, после обаче самият завод обяви, че е поискал демонтирането на монумента, за да не бъде обвинен в нелоялна реклама.

В Русия има и други паметници на националната напитка, чиято съдба засега остава неизвестна..

В Русия са правени няколко опита за въвеждане на т. Нар. „сух закон“. Последно през 2011 г. управителят на Чечня Рамазан Кадиров призова за въвеждане на сух режим.