Рискът от превантивен удар, нанесен от извънземни на Земята, е много малък, тъй като съществува заплахата от ответна атака, твърди финландски учен в статия в сп. Acta Astronautica.

Янне Корхонен от университета Аалто (Финландия) смята, че при оценката на риска от конфликт с извънземна цивилизация може да помогне опитът от Студената война.

В труда си Корхонен анализира опасността от евентуален превантивен пръв удар от страна на извънземни, открили Земята, който би имал за цел да изтреби изцяло земните жители.

Финландският учен е на мнение, че за една истинска междузвездна цивилизация, опознала повече от една планетна система, възможните ползи от подобен удар едва ли ще са повече от рисковете от унищожение, съобщава БТА“

"Еднопланетните" цивилизации, включително и човешката, в случай на контакт по всяка вероятност ще се окажат в положението на САЩ и бившия СССР по времето на Студената война, когато заплахата от гарантирано взаимно унищожение предпазваше страните от това да нанесат първи своя удар.

"Дори и общуването да не върви лесно, рационалните хора, вземащи решения, ще се стремят да избягват непровокираните нападения. Като цяло е по-вероятно междузвездните конфликти на цивилизациите да са рядкост", твърди Корхонен.

Заедно с това авторът на изследването предупреждава, че хората трябва да се отнасят с необходимото внимание към всяка междузвездна мисия и към всеки полет, тъй като самият факт, че разполагат с технологии за подобни пътувания, може да бъде оценен от извънземните като заплаха.

Дори простата космическа сонда, попаднала в извънземна система с разумен живот, може да нанесе вреди и да се превърне в повод за отмъщение, продължава Корхонен.

Специалистът е на мнение, че опити за контакт с извънземни са относително безобидни, макар че особено мнителните цивилизации не могат да не отчетат риска дори безобидните съобщения да са уловка за примамване на съперника и за превантивното му унищожаване.