Министрите на земеделието от Европейския съюз решиха да бъдат извършени ДНК-тестове на случаен принцип на говеждото, за да бъде установено наличието на конско месо в търговската мрежа.

От 1 март в продължение на три месеца месото ще бъде проверявано. Резултатите се очакват още в края на първия месец, съобщи Нова телевизия.

Проверката беше назначена, след като стана ясно, че в 16 европейски държави в търговската мрежа се е продавало конско месо вместо говеждо. Скандалът се задълбочи, след като се оказа, че големи вериги супермаркети са получили конско вместо говеждо.

Вчера беше потвърдено, че подобни доставки са получили и магазини в Германия, Великобритания и Люксембург.

Появиха се информации, че конското месо идва от Румъния. Букурещ обаче отрече тези твърдения. Премиерът Виктор Понта заяви, че в страната се произвежда конско, но то е надлежно маркирано като такова.

Появиха се призиви за промяна на етикетите на замразените месни продукти. Евросъюзът обмисля дали на тях вече да се изписва страна на произход, подобно на прясното месо. Цената на тази промяна обаче може да доведе до недоволство от страна на производителите, коментират анализатори.