Икономиката на еврозоната се е свила с 0.6%, а тази на ЕС с 0.5% на тримесечна база, посочиха изнесени данни на Евростат. На годишна база свиването е съответно от 0.9 и 0.6%, според статистиката.

За сравнение, през третото тримесечие на миналата година страните от еврозоната са отбелязали спад от 0.1%, а тези от ЕС ръст от 0.1% на тримесечна база. На годишна база през третото тримесечие спадовете са били от 0.6% за еврозоната и 0.4% за ЕС.

Икономиката на Латвия продължава да е лидер по ръст на икономиката с 5.7% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година, според данните. Следват я Естония с 3.4% и Литва с 3.1%.

На противоположния фронт най-голямо свиване е отбелязала икономиката на Гърция в размер на 6%, следвана от тази на Португалия с 3.8% спад.

На тримесечна база ръстът е бил най-голям отново в Латвия в размер на 1.3%, следвана от Литва с 1%.

България е регистрирала далеч по-скромни резултати, макар и положителен ръст през четвъртото тримесечие на миналата година от 0.5% на годишна база и 0.1% на тримесечна.

Данните се отразиха изключително негативно на еврото, което загуби близо цент от стойността си спрямо долара до нива от 1.3340.