Във всеки финансов учебник пише „не слагайте всички яйца в една кошница“. Преведено на инвеститорски език, това най-грубо звучи така: „не инвестирайте целия си портфейл в една компания“.

Логиката в това е опасността да станете зависими от специфични за компанията фактори и да изтървете ръста на пазра. Другата логика е евентуално минимизиране на загубата, при евентуална противоположна посока на пазара от избраната от вас.

Често обаче схващането се тълкува погрешно от инвеститорите и те изпадат в крайност, при която прекомерната диверсификация води да разводняване на резултата и често има негативен върху доходността ефект.

Голямата диверсификация води след себе си и друг проблем, а именно трудното управление на портфейла с твърде много позиции, особено ако е индивидуален. Ако инвестиционните фондове разполагат с голям брой анализатори, отговарящи за следенето на различни сектори, то за индивидуалните участници не е никак лесно.

На практика, се получава ситуация, при която колкото повече диверсифицирате портфейла си, толкова по-малко знаете за всяка една област, в която са избраните от вас позиции. Практиката показва, че най-висока доходност най-често се постига, когато се инвестира в неголям брой компании от сектори, с които сте добре запознати и наблюдавате изключително отблизо.

Следенето на голям брой позиции е свързано с опасността да пропуснете важно предупреждение от някоя от компаниите или важна новина, свързана със стратегическото развитие на компанията.

Още по-актулен е въпросът с диверсификацията на родния пазар, където ниската, като цяло, ликвидност на борсата понижава значително броя на „добре ликвидните“ сини чипове, подходящи за портфейл.

Покупката на по-голям брой компании може да е свързано и със сериозен ликвиден риск за портфейла, както и по-големи разходи за такси и комисиони, както и загуби, произтичащи от голямата отдалеченост в офертите "купува" и "продава".

Естествено, възниква и въпросът какъв е разумният брой на компаниите, които да са компоненти на даден портфейл?

За портфейл до 10 000 лева някои специалисти пропоръчват две или три компании като напълно достатъчни за диверсификация.

С повишаване на стойността на портфейла до 25 000 лева – соченият като разумен брой на компаниите, включени в него, е четири или пет.

Дори и да имате портфейл от 100 000 лева или повече, седем или осем компании могат да са напълно достатъчни, за да не размивате прекалено много инвеститорският фокус.

Други съвети, които се дават на инвеститорите, са - ако видят компания, която притежава значителен потенциал за ръст, да не се колебаят да се отърват от слабо представящите се позиции в портфейла си и да използват средствата за закупуване на акции от набелязаната компания.

Ако инвеститорите видят, че компания, част от портфейла ми, се представя изключително добре, може би е разумно да използват вторични добри възможности за увеличаване на тежестта й. Такава възможност би могла да бъде достигане на средно-пълзящата й стойност за последните 10 седмици, след корективно поевтиняване.