Папа Бенедикт Шестнадесети, който на 28 февруари ще се оттегли от Свети-Петровото служение, става пенсионер и от 1 март започва да тече пенсията му в размер от 2500 евро месечно, съобщиха източници от Ватикана, цитирани от БТА.

Според ватиканските закони това е полагаемата пенсия за категорията "почетен епископ", към която папата ще бъде автоматически причислен, тъй като още при избирането всеки понтифекс придобива точно определена поредица от титли, една от които е "епископ на Рим".

Това обаче не е най-високата пенсионна категория във Ватикана. Пенсионираните кардинали получават по 5 хиляди евро месечно. Бенедикт Шестнайсети може да разчита на увеличение на пенсията, само ако новоизбраният папа го обяви за "почетен кардинал" или пък парафира "персонален" (от латински "ad personam") закон за неговото пенсиониране.

На 28 февруари почетният епископ Йозеф Рацингер ще си тръгне от Апостолическия дворец във Ватикана, без да може да вземе почти нищо със себе си.

Според действащите нормативи при смърт на понтифекса неговите покои биват незабавно запечатани и всички намиращи се в тях вещи се пренасят на съхранение в тайния ватикански архив. Понеже папа Бенедикт се оттегля приживе, ще му бъде разрешено да отнесе някои лични писма и едно пиано.