Продажбите на нови коли в Европа са паднали с 8.5% до 918 280 броя през януари, което е най-ниското им ниво, откакто Европейската асоциация на производителите на автомобили започва да води подобна статистика през 1990 г., информира Reuters.

Ford, която намалява производствения си капацитет в Европа със затварянето на три завода, за да ограничи загубите си на континента, отчитат спад в продажбите от 26% до 61 544 автомобила. Peugeot и Toyota отбелязват следващите най-големи понижения сред основните автопроизводители, като техните продажби падат с по 16%.

След като падна до 17-годишно дъно през 2012 г., търсенето на леки автомобили в Европа се очаква да се свие още повече през тази година. Повечето автопроизводители очакват пазарът в Европа да се свие с между 3 и 5% през 2013 г.

Продажбите в Германия натежават особено много на перспективите в региона. След като избегна по-голяма част от миналогодишния спад, най-големият автомобилен пазар в Европа отчита рязък спад, който продължава с 8.6% понижение на продажбите през януари.

Въпреки слабото търесне в Германия, Volkswagen е увеличила дела си от европейските продажби. Регистрациите на нови автомобили на компанията са намалели с 5.5% през януари, което е по-малък спад от общия за пазара, като продажбите на Audi намаляват едва с 2.1%.

Двата други германски конкурента на Audi на пазара на луксозни автомобили отчитат дори още по-добри резултати. Продажбите на BMW нарастват с 9.4% през миналия месец, а тези на Mercedes-Benz, която е собственост на Daimler, бележат повишение от 4.7%.

Южнокорейската Kia също се е справила добре през януари, като продажбите й в Европа нарастват със 7.7%, докато тези на Hyundai намаляват само с 2.2%.

Концернът Fiat отчита спад от 12.4% в продажбите, въпреки по-скромното понижение от 4% при продажбите на едноименната марка на компанията.

По-луксозната марка Alfa Romeo, около която главният изпълнителен директор на Fiat Серджо Маркионе гради стратегията си за възстановяването на групата, отчита срив на продажбите в Европа с 37% през януари.