Приема се, че всички хранителни отпадъци трябва да отидат в кофата. Въпреки това сред тези отпадъци, има много наистина полезни и ценни. Може би не винаги изглеждат привлекателно, но са в състояние да разнообразят и подобрят диетата.

Хранителните отпадъци със сигурност ще бъде полезни не само за любителите готвачи, но също и за тези, които упорито се стремят да поддържат здравето и красотата си, както и за онези, които искат да допринесат за развитието на чисти технологии на производство. И за да стане всичко това лесно и да не е скъпо, в някои случаи може да подходим нетрадиционно, като приберем тези неща в хладилника, вместо в кофата:

Листата на цвеклото

Енергия: 28 ккал

Полезни елементи : диетични фибри, витамини А, РР, С, група Б, калий, хлор, фосфор, магнезий, натрий, калций, мед, желязо, цинк, йод

Трици

Енергия: 220 ккал

Полезни елементи: хранителни влакна (целулоза), калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий, витамин Е, витамин К, група Б

Пчелен прашец

Енергия: 330-400 калории (в зависимост от съотношението на мед и цветен прашец)

Полезни елементи: калий, магнезий, витамини, глюкоза, фруктоза, ксилоза

Суроватка

Енергия: 40 ккал ( течна форма), 334 ккал (суха)

Полезни елементи : калций, калий, магнезий, фосфор, витамини и пробиотични бактерии.

Меласа

Енергия: 290 ккал

Полезни елементи: калций, калий, желязо, мед, фосфор, витамини, глюкоза, фруктоза

Карамелени трохи

Енергия: 290-385 ккал

Полезни елементи: калций, натрий, магнезий, фосфор, калий, желязо

Винен камък

Енергия: 250 ккал

Полезни елементи: калий