Audi планира да удвои броя на своите SUV модели до 2020 г., за да намали разликата в продажбите с Bayerische Motoren Werke AG (BMW) на фона на все по-голямото търсене на високи автомобили от луксозна марка.

Подразделението на Volkswagen AG разработва моделите Q2, Q4 и Q6 като по-спортна алтернатива на настоящите си SUV модели, според източник, близък до компанията.

Развитието на SUV сегмента отразява разрастващото се определение за луксозен автомобил. Продажбите на луксозни SUV модели се очаква да нараснат с 36% до 2018 г., според IHS Automotive. Приемането на SUV моделите сред богатите клиенти превърна сегмента в един от най-бързо разрастващите се, раждайки вълна от нови модели на Audi, BMW и Mercedes-Benz, които се борят за лидерство.

Audi, която е втората най-голяма луксозна марка в света, и Mercedes, която е номер 3, се опитват да изместят BMW от челната позиция до края на десетилетието. За Volkswagen развитието на Audi е от съществено значение, тъй като компанията има за цел да стане най-големия автопроизводител в света до 2018 г.

Делът на Audi в оперативната печалба на VW е 48% за първите девет месеца на 2012 г., въпреки че Audi е продала едва 14% от колите на групата.

След като увеличи продажбите си с 12% до 1.46 млн. автомобила през миналата година, печалбата на Audi може да е помогнала на Volkswagen да отчете рекордна печалба за 2012 г. Компанията се очаква да обяви 11.5 млрд. евро оперативна печалба, в сравнение с 11.3 млрд. евро за миналата година, според проучване на Bloomberg.

Новите модели означават, че Audi, която навлезе в SUV сегмента едва през 2005 г. с Q7, ще има шест модела в опита си да настигне BMW и да запази преднината си пред Mercedes.

Компактният модел Q2 ще бъде базиран на концептуалния модел Crosslane Coupe, показан на автомобилното изложение в Париж през миналата година. По-големият Q6 може да се произвежда в нов завод в Мексико, заедно Q5.

От Audi очакат новите модели да увеличат дела на продажбите на SUV-та до около 40% от всички продажби на марката. Този дял е бил 25% през 2012 г. През следващия месец Audi ще представи по-спортна версия на модела Q3 през на автомобилното изложение в Женева.

За да поддържа темпото, BMW разработва X4, който ще е петият SUV модел на компанията. Mercedes пък планира да представи компактен модел, към вече съществуващите си GLK, M-Class, GL и G-Class. Сегментът на луксозните SUV модели се очаква да нарасне до 3 млн. автомобила през 2018 г., в сравнение с 2.2 млн. през миналата година, според IHS.