Дейвид Камерън, британският премиер, тази седмица посети Индия, където прикани студентите от Индийския субконтинент в британските университети. Обратно на Острова, консервативните колеги на премиера подхранваха медийната паника относно евентуалния наплив на имигранти от Румъния и България. Противоречието подчертава начина на разсъждение в богатите нации – имиграцията е нещо добро, стига да не означава да бъдат допуснати твърде много от неподходящия вид имигранти, коментира Financial Times (FT), цитиран от Фокус.

Напредналите западни държави са изправени пред демографски спад. САЩ са видно изключение, най-вече поради факта, че продължава да бъде нация на имигранти. Великобритания застарява по-бавно в сравнение с европейските си съседи, заради рязкото повишение в броя на новодошлите по време на първото десетилетие на века. Стоките, капиталът и знанието се движат свободно по света. Защо не и хората?

Застаряващите общества се нуждаят от млади, амбициозни работници от развиващите се икономики, за да попълнят работните места, които са непривлекателни за местното население. САЩ и Европа са избрали някои от най-перспективните.

Когато обаче икономическите времена са тежки, имиграцията засяга електоралната жилка. Новодошлите очевидно се превръщат в изкупителна жертва за популистките политици. Работните места, които заемат те, внезапно се превръщат в загубени за местните работници позиции. Тези работници, които доскоро бяха приемани радушно, сега са смятани за „социални туристи” – товар за ударените от рестриктивните мерки обществени служби, пише изданието.