Цената на тока ще бъде намалена от 1 март. Това съобщи енергийният министър Делян Добрев в парламента, след като депутатите приеха на първо и на второ четене промени в Закона за енергетиката, според които цената може да се променя повече от веднъж годишно. Досега това се случваше само веднъж годишно - от 1 юли.

Добрев не можа да отговори конкретно дали новата цена на тока ще бъде валидна от 1 март до 1 юли, когато е стандартният период за промени в цените. Енергийният министър в оставка не се нае и с процент за намалението, тъй като това е решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Министърът каза, че е създадена организация утре да излезе извънреден брой на Държавен вестник, за да бъдат публикувани законовите промени, съобщи Дарик. „В момента, в който те бъдат публикувани, ДКЕВР може да направи заседание и да вземе решение за промяна на цените, като изчисли колко да е тази промяна и съответно решението на ДКЕВР ще е за намаляване на цената", каза Добрев. Той увери, че се работи усилено.

Според министъра в оставка основните начини за намаляване на цената са два: от една страна, намаляване на квотата за скъпите централи и увеличаване на квотата от АЕЦ Козлодуй и от друга страна, намаляване на признатите технологични загуби на ЕРП-тата от 15 на 10 процента.

Делян Добрев оповести, че дори главният прокурор Сотир Цацаров се е намесил с идеи за намаляване на цените на тока.