Заместник-министърът на МВР Димитър Георгиев обяви стартирането на проекта. Тайни камери, монтирани на шосета с голям поток от автомобили, ще хващат крадени возила. Уредите ще са свързани с шенгенската информационна система, в която се качват издирваните возила от цяла Европа.

Специален софтуер веднага ще проверява дали регистрационният номер, който е минал покрай камерата, не е сред търсените от МВР или европейските полицейски служби. Това стана ясно вчера при стартирането на съвместен проект между Швейцария и Главна дирекция „Национална полиция”.

Първоначално ще бъдат избрани 3 места, на които да се поставят камери, съобщава Монитор. Това ще са шосета, водещи към гранични пунктове, използвани за прекарване на крадени лимузини. На по-късен етап ще бъдат монтирани още видеоочи. Предполага се, че една от точките ще бъде на излизане от София към магистрала „Тракия”.

„Един автомобил, задигнат от Румъния, може да бъде изкаран за 4 часа към Турция и оттам за Близкия изток. Ако номерът бъде засечен по трасето, тази кола ще бъде заловена“, коментираха полицаи, разследващи кражбите на автомобили.

Тъй като повечето професионални автокрадци не си позволяват да карат коли с издирвания номер, системата от тайни камери ще е полезна повече при тяхното следене.

„Ще знам къде и с какви коли се движат хората, които разследваме, защото камерите ще показват потока в реално време. Така например ако имаме информация за даден автомобил, с който се придвижват заподозрени лица, ще знаем накъде пътуват и кога напускат страната”, коментираха още полицаи.

Центърът, от който на големи екрани ще се наблюдават изображенията от камерите, ще бъде изграден в Главна дирекция „Национална полиция”. Предстои да бъдат обучени и полицаи, които да работят със системата.

Тя ще бъде свързана с всички центрове за видеонаблюдение в страната. По този начин ще може да се осъществява и пряк контрол от Главна дирекция „Национална полиция“ върху видеоконтрола в столицата и провинцията от едно място. Заместник вътрешният министър на МВР Димитър Георгиев посочи, че страната ни е транзитна за трафика на крадени автомобили от Европа към Близкия изток и подчерта, че през последната година и у нас има спад в кражбите с 5.95%.

От вътрешното министерство отчитат и лек ръст в разкриваемостта на този вид престъпления.

Шефът на сектор „Видеонаблюдение” в СДВР инспектор Мирослав Ташев каза от своя страна, че през изминалата година в столицата са били издирвани 213 задигнати регистрационни номера и 232 коли. Общо към 1700 автомобила МВР е проявявало интерес по различни разследвания накъде се движат и кой ги кара. Стойността на проекта, който трябва да се реализира през следващите 2 години, е около 915 000 швейцарски франка, като 800 000 са осигурени от Швейцария.