Хиляди хора взеха участие в официалните празненства по случай рождения ден на президента на Зимбабве Робърт Мугабе.

По време на празника рожденикът разряза тора, тежаща 89 кг, което отговаря на неговата възраст. Тържествата са стрували 600 000 долара, съобщава Би Би Си.

В навечерието на тържествата в града беше обявен „кратък ден”, за да могат жителите да почистят градските територии. В чест на рождения ден на президента бяха пуснати паметни златни монети.

Само месец по-рано страната остана с всичко на всичко 217 долара, които бяха изхарчени за няколко часа.
Икономиката на Зимбабве е в състояние на свободно падане от началото на века, след като президентът Робърт Мугабе започна да национализира земеделските стопанства в страната. Този негов ход се отрази на инвеститорското доверие в страната, парализира производството, доведе до международни санкции и до намаляване на броя на туристите, посещаващи Зимбабве. След повече от десетилетие, в което страната премина през хиперинфлация от 231 млн. процента и срив на инфраструктурата, в момента ситуацията е малко по-стабилна. Публичните финанси на страната обаче си остават проблем, а местните компании се борят срещу сривовете в електроподаването, липсата на ликвидност и високата цена на труда.