Компаниите "Силовие машини" и "Русатом сервис" са подписали договор за ремонт и доставка на оборудване за шести блок на българската АЕЦ "Козлодуй", съобщи днес руската компания, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Силовие машини" е собственост на руския милиардер Алексей Мордашов, чието състояние за 2012 година се оценява от американското сп. "Форбс" на 15.3 милиарда долара.

Крайният срок за експлоатация на 6-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е 2 октомври 2019 година, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Преди година българското правителство взе решение да направи постъпки за увеличаване на срока в който ще работят двата ни реактора в Козлодуй.

Освен това България ще изгради 7-ми реактор там и евентуално 8-ми реактор. Решението бе взето след окончателния отказ на страната ни в проекта АЕЦ "Белене".

Това е първият договор, сключен по силата на подписаното между двете компании споразумение през 2012 година. То предвижда съвместна работа на пазарите в България, Армения и други страни, допълва ИТАР-ТАСС. В съответствие с условията на договора "Силовие машини" ще модернизира ротора на турбогенератора с мощност 1000 МВт, ще построи и ще достави на централата нов статор на турбогенератора, включително комплекти резерви части за статора и за възбудителя на турбогенератора. Освен това "Силовие машини" ще окажат услуги по монтажа на доставеното оборудване.

Срокът на доставките е второто тримесечие на 2014 година, а на монтажа - третото тримесечие на 2014 година. В резултат на модернизацията ще бъде удължен срокът на експлоатация на енергоблока, като новият статор ще има повишена електрическа мощност от 1100 МВт.

"Русатом сервис" е дъщерна компания на държавната група Росатом и е специализирана в техническото обслужване и ремонт, а също и в модернизацията на атомни електроцентрали руско производство в чужбина.