Няма основания за увеличение на цената на тока след 1 юли, заяви по БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев. Очакваме до обяд дружествата да внесат, ако имат възражения и следобед ДКЕВР да обяви новите цени на електроенергията, които ще влязат в сила днес, каза Делян Добрев.

Намалението никак не е малко – средно с до 7%, което ще бъде почувствано от хората, каза министърът в оставка и припомни, че първоначалната прогноза беше за намаление с около 8%. Дали ще има увеличение след 1 юли, ще го реши регулаторът, посочи Добрев, но по думите му решението за 7% намаление е на база на обективни фактори, които няма да се променят до 1 юли.

На този етап няма фактори, които да оказват съществен натиск за увеличение на цената, а по-скоро обратно", каза Делян Добрев.

Оказа се, че независимият орган, регулаторът, не е изпълнявал своите задължения коректно, коментира министърът в оставка.

От думите на министъра стана ясно, че от ЕРП-ата са похарчени 50 милиона за консултантски услуги и информационни технологии, вместо да бъдат инвестирани за подобряване на мрежата. "Такива разходи не би трябвало да има. Те са правени, без да се спазва ЗОП, използвайки един член в закона, който дава възможност да се заобиколи провеждането на процедура", каза Делян Добрев. Предварителните данни от проверката на АДФИ са, че в "Енерго-про" има подобен проблем, докато в ЕВН ситуацията е значително по-добра, добави той.