82% от хората имат дебитна карта от повече от пет години, но въпреки това не знаят с какви такси се обслужва тя, какви са условията при теглене от банкомат и какво покрива застраховката на картата. Данните са от анкета на интернет финансов портал сред 1070 души. Според банкови експерти издадените в България дебитни карти към края на миналата година са 6,150 млн., съобщи БНР

41 процента от хората имат една дебитна карта и според експертите потребителите си избират определена банка, в която да извършват всичките си финансови операции. 40 на сто от анкетираните признават, че не знаят каква такса им се взема, когато теглят пари от банкомат на друга банка. А се е случвало увеличение на таксите да има с 10 или 20 стотинки за 2 години, обяснява Иван Стойков от интернет финансов портал:

В случаите, в които не е имало такса за теглене от банкомат, да се въведе такава. В случаите, в които вече е имало преразход, той да бъде коригиран в посока на повишаване.

14 на сто от потребителите са застраховали дебитните си карти, а услугата все още е екзотична, показва анкетата.

Какви рискове се покриват, обяснява Мартин Богданов, директор "Персонално банкиране" в една от банките у нас:

Кражба, след което неправомерно използване на тази дебитна карта. Издаването на новите документи също се покрива, ако тази карта бъде сканирана и след това се правят неправомерни опити за теглене до 800 лв. на банкомат и до 1000 на ПОС терминал. В рамките на година до 2500 лв.

Месечната такса за застраховката на дебитна карта или разплащателна сметка е около 2 лева, обясни Богданов. Според анкетата на потребители почти половината от тях не знаят каква лихва се трупа върху сметката им, когато имат карта. 66 на сто от притежателите на дебитна карта са отбелязали в анкетата, че я ползват за получаване на работната заплата, а около 11 на сто - пенсията си.