Учени от Техническия университет на Перу, заедно с рекламната агенция "Майо паблисидад" създадоха огромен щит, утоляващ жаждата. Той събира влага от въздуха и я превръща в питейна вода.

Уникалността на изобретението е, че не е само чисти утайката, но и създава вода от нищото.

Дъждовете в Лима, където бе поставен щитът под формата на рекламно пано, са изключително редки, но влажността достига 98%. Устройството кондензира парите и след това с помощта на въздух и въглероден филтър почиства водите. Капките падат в 96-галонен резервоар, от който вода може да черпи всеки желаещ.

Повече от един милион души в Лима нямат редовен достъп до чиста вода. Много от тях са принудени да използват мръсни кладенци, което води до сериозни заболявания. Щитът, на стойност над три милиона долара, трябва да реши този проблем.

Преди появата на изобретението, перуанците сами са създали подобни устройства. Местните жители ги наричам капани за мъгла.

Специалната материя, която задържа влагата, се поставя между двата стълба. Влагата се кондензира и капе от тях в подготвените кофи. Тези капани са в състояние да се съберат до 60 литра вода на ден.

Обикновено те са поставени на височина 61 метра над морското равнище, където има гъста мъгла.

Въпреки това, атмосферата в страната е много мръсна и без почистващи средства, получената от мъглата вода е опасна за жителите, както и голяма част от мръсните кладенци. Следователно, пред билборда се очакват опашки.