Три от петте най-големи икономики в света ще бъдат на развиващи се държави до 2020 г. и ще съставляват 30.4% от световния БВП по паритет на покупателната способност според Euromonitor International.

Развитите икономики в момента биват измествани от развиващите се суперсили и по-конкретно от страните от БРИК, като процесът се ускори от сеизмичните ефекти от световната икономическа криза от 2008-2009 г. От Euromonitor International прогнозират, че Китай ще има най-големия БВП по паритет на покупателна способност през 2017 г.

Освен това Русия ще изпревари Германия, като петата най-голяма икономика през 2016 г. Тези промени ще се отразят на световните политически процеси, на бизнес средата и на инвестиционните потоци, а важността на потребителските пазари в развиващите се страни ще нарасне с увеличаването на средната класа.

Ето и как ще се развива всяка от петте най-големи икономики в света

1. Китай е на път да стане най-голямата икономика в света до 2017 г.

Голямата производствена база, ниските разходи на труда, най-голямото население в света и икономиите на мащаба доведоха до безпрецедентен икономически ръст в Китай. Въпреки че темпът на растеж намалява, забавеното възстановяване на развитите икономики от световната криза означава, че Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света през 2017 г. и ще допринася с 19% от световния БВП до 2020 г. Пред страната има и сериозни предизвикателства обаче, между които нарастващите разходи на труда, замърсяването, евентуален балон при имотите и бързо застаряващо население заради политиката за едно дете в семейство на правителството. От Euromonitor прогнозират, че населението в трудоспособна възраст (15-64 г.) в Китай ще започне да намалява от 2014 г.

2. САЩ – краят на американската мечта?

САЩ ще изгуби позицията си на най-голямата икономика в света през 2017 г. През 1990 г. САЩ допринасяше с една четвърт от световния БВП, но според Euromonitor делът на страната ще намалее до 16% до 2020 г. Световната икономическа криза започна именно в САЩ през 2008 г., а страната не успява да се възстанови и пада в световните класации по конкурентоспособност. Въпреки че правителството избегна “фискалната пропаст” през 2012 г., едно от най-големите предизвикателства си остава стратегията за намаляване на бюджетния дефицит, без от това да последва политическа криза. Въпреки всичко това САЩ запазва някои предимства, като най-големия потребителски пазар в света например, и статута си на лидер в технологичния напредък.

3. Индия – демографските особености ще носят ползи на страната след 2020 г.

Индия изпревари Япония като третата най-голяма икономика през 2011 г., а демографските ѝ предимства означават, че страната може да стане най-голямата икономика в света в следващите десетилетия. Индия има младо поколение и извлича ползи от своя „демографски дивидент“ (когато има повече хора в трудоспособна възраст и делът на детското население намалява). От Euromonitor прогнозират, че Индия ще има най-голямото население в света до 2025 г. и че населението ѝ в трудоспособна възраст ще се увеличи с 11.6% в периода 2013-2020 г. в сравнение със спад от 3.1% за Китай. Индия обаче изостава по някои основни индикатори, между които образование и развитие на инфраструктурата.

4. Япония – страната плаща цената за годините на икономически застой

Япония изпитва структурни проблеми на фона на десетилетия на слаб икономически растеж и дефлация, докато в същото време има най-голям дял на публичния дълг от БВП (235%) в света през 2012 г. Въпреки че страната все още не е изпитала дългова криза, подобна на тази в еврозоната, тъй като по-голяма част от дълга ѝ е вътрешен, увеличаването на чуждия дълг може да доведе до дългова криза в Япония. Страната има най-старото поколение в света (средна възраст 44.7 г. през 2012 г.) и намаляваща трудова сила, което ще утежни допълнително финансовото положение на правителството, докато в същото време скъпата йена прави износа неконкурентоспособен. Въпреки това местонахождението на Япония в Азия означава, че страната може да се възползва от по-ниските производствени разходи в региона и от нарастващото търсене за нейните високотехнологични продукти от страна на увеличаващата се средна класа в Азия. Подобно на САЩ, страната е световен технологичен лидер, което ѝ дава конкурентно предимство пред развиващите се нейни съседки.

5. Русия ще изпревари Германия като петата най-голяма икономика в света през 2016 г.

Русия ще стане петата най-голяма икономика в света през 2016 г., благодарение на енергийния си сектор и ролята си на един от водещите производители на петрол и природен газ. Страната също така има потенциал в бързонарастващия ѝ потребителски пазар, който според Euromonitor ще бъде деветият най-голям в света през 2020 г. Приемането на страната в Световната търговска организация през август 2012 г. бетонира допълнително интеграцията ѝ в световната икономика. Липсата на икономическа диверсификация и модернизацията остават ключови дългосрочни предизвикателства. Корупцията, държавният контрол и бюрокрацията също пречат на бизнес средата в Русия. Подобно на останалите държави в Източна Европа населението на Русия в трудоспособна възраст намалява (-4.5% в периода 2013-2020 г.).