Започва строителството на обходния път на Враца. Един от последните обекти, които министърът в оставка Лиляна Павлова финализира, е на стойност 14 милиона и половина лева за участък от 7 километра.

Средствата са както от националния бюджет, така и от еврофинансиране, а Павлова прогнозира, че за следващите 30 години отсечката ще донесе 30 милиона лева под формата на спестени средства.

Председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и министърът в оставка, увериха, че са задействали всички необходими механизми за навременното завършване на магистрала "Тракия".

"Магистрала "Тракия", голяма част от нея, вече е готова, пуснахме в експлоатация 85 км, остават само 35 км. Да, те са изключително важни, за да бъде завършена, има възможност, обективна възможност, това да се случи без никакъв проблем", категорична беше Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка, цитирана от БНТ. Д“о началото на летния сезон ще имаме напълно изградена автомагистрала „Тракия”.

Във връзка с неразплатените средства по Лот4 на магистралата председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров информира, че голяма част от фирмите са постигнали споразумение с изпълнителя.

„Понеже има забавяне по част от договорите с изплащанията, изпълнителите обясниха, че водят преговори с банкова институция, с която да теглят кредит, който да им обезпечи оборотните средства, с част от които ще се разплатят с подизпълнителите. Надявам се да има яснота след понеделник с график - кога тези хора, по какъв начин ще се срещат и ще договарят условия по изплащане на дължимите суми към всеки един от тях. Не може да дадем разчет - колко средства са необходими, изпълнителят може. Ние сме им възложили да направят списък на всички фирми, на които дължат средства”, добави Лазаров.