Това, което в последните няколко години в много тежка обстановка сме се старали да правим и имаме значителен напредък, са секторите по икономическата логика на Ангела Меркел. Това е обяснил вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков на последното правителствено заседание, стана ясно от стенограмата, публикувана на интернет сайта на Министерски съвет.

"Обръщам внимание и ще разпространим през вашите кабинети една, за мен много важна, реч на Ангела Меркел. Вчера вечер е говорила във Варшава, относно предизвикателствата, които стоят пред Европа, пред Европейския съюз, икономическото предизвикателство за създаване на по-добър бизнес климат, за по-добра възможност за конкурентоспособност на европейски стоки спрямо стоки от другия свят. Това е от вчера вечер, но там тя също цитира на два пъти България и реших, че може да е интересен за вас начинът, по който я цитира", казва Дянков.

Германският канцлер Ангела Меркел е посочила България и Полша сред източноевропейските страни като модели за култура на фискална стабилност и за начин, по който се работи година след година за развитие на икономиката и доходите на гражданите.

В нея главно се говори за това, че в последните петнадесетина години всяка година Европа губи конкурентоспособност спрямо основните си конкуренти - Съединените щати, Китай, Бразилия и т. н., разказва Данков.

По думите му германският канцлер е споделила, че за съжаление, Германия има малко съюзници в рамките на Европейския съюз, които мислят като Берлин относно икономически и финансови въпроси, а само това е начинът.

В речта се говори още доста за инфраструктура – ще бъде и от тази гледна точка интересно.

Тя казва, с което искам да завърша, че по време на криза, какъв е най-бързият начин да се създават или да се запазват работни места – нейният коментар е: това са инвестиции във всички нива на инфраструктурата. Защо? Защото в тази инфраструктура максимален брой хора от самата икономика могат да работят.

Друго важно, на което тя обръща внимание, е, че е равномерно или може, по-скоро, равномерно това да е разпределено по цялата територия на която и да било страна, докато голяма част от другите сектори са концентрирани в по-големите градове или в някои от местата.

Ще завърша с това – извадих за 2012 г. данните от Националния статистически институт относно това къде работят най-много хора. Това са официалните данни за най-много работни места по сектори – трите сектора, които са най-големи. Първо, това е туризмът със 192 000 работни места. В това се включват както хотелите, ресторантьорството, така и транспортът, който е пряко свързан само с туризъм. На второ място, това е инфраструктурата, строителният сектор – 165 000 работни места в България за миналата година – официални данни, пак казвам. На трето място, това е селското стопанство с около 93 000 работни места.

Казвам това, защото ако се следва логиката на нейната реч, в която се казва „по време на криза се фокусирате там, където има най-много възможности за работни места и където тези работни места са сравнително разпределени в територията на страната или на региона” – тя говори за Източна Европа и Германия, това са трите сектора. Смятам, че това, което в последните няколко години в много тежка обстановка сме се старали да правим и имаме значителен напредък, са точно секторите, в които и нейната логика, икономическата логика предполага, казва Симеон Дянков пред министрите.