Ако сте работеща жена, ще бъде най-добре да се преместите в Нова Зеландия или ако ви е прекалено далече, може да опитате в някоя от скандинавските държави, пише сп. "Икономист", цитирано от БТА. На 2-ро и 3-то място се нареждат Норвегия и Швеция.

За да отбележи днешния международен ден на жената, списанието е изготвило свой индекс на "стъкления таван", т.е. на пречките, които срещат жените в бизнеса по пътя на кариерното си развитие. С този индекс изданието показва къде жените имат най-голям шанс да бъдат третирани равноправно на работното си място.

Според анализ на Евростат за разликата в заплащането между половете в страните на ЕС се регистрира сериозен дисбаланс между заплатите на мъжете и жените. Разликата в заплащането между мъжете и жените в ЕС варира в рамките на 25 процентни пункта - най-ниският диапазон е в Словения /2 на сто/, а най-високият - в Естония /27 на сто/. За България разликата в заплащането между мъжете и жените варира около 12 на сто, което поставя страната ни в средата на тази своеобразна класация за ЕС-27.

Въз основа на данни главно от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) "Икономист" сравнява пет показателя в 26 страни: броя на мъжете и жените с висше образование, делът на жените като част от работната сила, различията в заплащането между мъжете и жените, делът на жените на високи ръководни позиции и чистите разходи за отглеждане на дете спрямо средната заплата. Първите четири показателя имат еднаква тежест, последният - по-малка, тъй като не всички работещи жени имат деца.

Нова Зеландия води класацията по всички показатели. В обобщеното класиране на второ място се нарежда Норвегия, на трето - Швеция, на четвърто - Канада, а на пето - Австралия. Южна Корея е на дъното на класацията, като преди нея са Япония и Швейцария. По критерия за образование най-добре се представя Финландия. В Швеция е най-голям делът на жените като част от работната сила - 78 процента, посочва "Икономист".

В Испания разликата в заплащането между мъжете и жените е най-ниска - 6 процента. Лошото класиране на Южна Корея и Япония отчасти се обяснява с това, че малко жени заемат високи ръководни позиции, макар новият южнокорейски президент да е жена, отбелязва изданието.