Международната рейтингова агенция Fitch съобщи, че понижила оценката си за италианския държавен дълг с една степен до "BBB+" от "A-".

Гигантът отбеляза, че променил перспективата на дълга на отрицателна и обоснова решението си с "неубедителните резултати на парламентарните избори от 24-25 февруари". "Малко вероятно е да се сформира ново, стабилно правителство в следващите няколко седмици", аргументира се агенцията.

Според Fitch рецесията на Апенините е "една от най-тежките в Европа" и предупреди, че "нарастващата политическа несигурност и неблагоприятната обстановка за нови структурни реформи са допълнителен нежелан шок за икономиката".

Според прогнозите на агенцията италианският публичен дълг – един от най-големите в еврозоната, ще удари тавана през тази година - 130% от БВП, което е по-зле от планираните 125%.

Предполага се, че икономиката на страната ще се свие с 1.8 на сто през 2013 г. след спада от 2.4 през 2012 г. Бъдещо "слабо правителство би било по-бавно и по-неспособно да отговаря на вътрешни и външни икономически сътресения", смятат от Fitch.