Устремена да се присъедини към еврозоната през идната година, прибалтийска Латвия съобщи, че икономиката й нараснала с 5.6% през 2012 г., с което отбеляза най-високия темп на растеж в целия ЕС за втора поредна година.

През последните три месеца на 2012 латвийският БВП е бил с 5.1% по-голям спрямо същия период на 2011 г., което съвпада с прогнозите на Рига от февруари.

Икономиката на Латвия отчете скок от 5.5% през 2011 г., което бе най-добро постижение на ниво Европейски съюз. Силните резултати се дължат на селскостопанския и информационния сектори, както и на съживяването, наблюдавано в строителството, обясниха от националната статистическа служба.

На тримесечна база икономиката се увеличи с 1.4% през октомври-декември 2012 г. спрямо предходния тримесечен период, допълни агенцията, цитирана от БГНЕС.

Рига настоява, че изпълнява напълно правилата за ниво на инфлацията, дълговете и дефицита, необходими за членство в еврозоната и твърди, че икономиката на страната вече е стабилна. Националната валута – латът, е обвързан за еврото с валутен борд.