Най-после имате почти перфектната работа! Наистина харесвате задачите, които трябва да изпълнявате, колегите са забавни и стават за конкуренция, заплатата е добра... но шефът ви... Прекалено зает ли е? Или просто... иска да ви подлуди? Не ви чува какво му казвате и това е.

Не бързайте да го съдите, а влезте в неговите обувки (понеже горното е само вашата гледна точка)! Ако не се престарава или преструва, вероятно и той изпълнява задачи, задачи и още задачи, поставени от шефовете над него (или от собствениците на компанията). Така че работата трябва да върви, а за това е нужна добра комуникация.

За да няма "развален телефон" и да бъдете наистина чути и разбрани, трябва да се научите как да предлагате идеите си и да съобщавате проблемите си на "труден за общуване" шеф.

Щом не става по традиционния начин - с директна комуникация, значи ви трябват малко хитринки, съветва вестник "Труд". Ето най-ефективните техники за благородна манипулация на работното място:

Фалшиви алтернативи

Ако често имате разнобой на мнения как трябва да се вършат нещата или искате да убедите шефа си в невъзможното, значи трябва да използвате т. нар. тактика фалшиви алтернативи. Предложете решението, което наистина искате той да вземе, и най-много още два варианта, които обаче наистина не стават и лесно могат да бъдат отхвърлени.

Например, ако искате началникът ви "да се подпише" под вашата матрица за действие при изпълнение на определена задача, предложете му още две схеми. След това трябва да го убедите, че при използването на "грешните" варианти или ще загубите повече време, или резултатите ще са доста по-лоши.

Според Inc.com обаче, има голям риск шефът ви да поиска още и още алтернативи, което може да ви затрудни да класирате вашето решение на първо място в надпреварата. Най-добър вариант - да сте перфектно подготвени, за да не могат аргументите ви да паднат.

Разсейвайте с въпроси

Почти винаги е така: шефът не слуша, но пък все се кара. Ако не се приемат вашите смекчаващи вината обстоятелства за забавяне на даден проект, прибегнете до манипулация.

Ако искате да смените темата или да омекотите критиките към вас, ползвайте известната тактика "разсейващи въпроси". Когато шефът ви започне да размахва пръст защо даден проект се бави или защо не постигате желания резултат, започнете да питате за останалите проекти, за по-належащи задачи.

Целта е да смените темата. Висш пилотаж в манипулацията е да пуснете някой слух за разсейване на критиките, но това може да бъде и нож с две остриета.

Затрупайте се с работа!

Добре! Обичате си работата и си я вършите с кеф, но всяко нещо си има праг на търпимост. Така е. И да искате, не можете да продължавате да поемате още и още задачи, понеже просто нямате физическата и менталната възможност да ги свършите. А шефът ви пак не ви чува...

Ако този аргумент не минава наистина, преминете към малка манипулация. При всеки възможен случай демонстрирайте колко много работа имате. Но не стигайте до излишни мрънкания. Тази тактика обаче има един минус: шефът ви може да си мисли, че само се преструвате, и да продължи да ви гърчи с нови крайни срокове.

Станете приятели!

Нали знаете: с лошо нищо не се постига! За да си говорите с шефа ефективно и да се опитвате да работите добре, трябва да подхождате приятелски. Разговаряйте, опитвайте се да обсъждате проблемите на работа, дори съветвайте!

Това, разбира се, не значи, че трябва да си споделяте личния живот и преживяванията. Или пък да играете тактиката "приятели по лицемерие". Единствено е нужно да проявявате такт при решаване на проблемите и при всичките задачи, които трябва да изпълнявате.

Тази тактика обаче няма да подейства, ако началникът не е добре разположен или държи прекалено много на йерархията, дори и в по-неформалните разговори. Затова - ако не успеете веднъж, е по-добре да се откажете.

Дълго работно време

Работите с "г-н Дълго работно време"? Ами, случва се. Може и да вярно, че извънредният труд е доказателство за отдаденост към работата и лоялност към компанията, но превърне ли се той във всекидневие (без заплащане), това си граничи с експлоатацията. Разбира се, хубаво е за кариерата ви да покажете, че може да работите и извънредно, но всяко нещо си има граници.

Ако шефът ви системно ви кара да оставате след края на работното време и не иска да чуе, че не можете, трябва да вземете мерки. Не само защото това не е добре за здравето и личния ви живот, но защото не е добре и за компанията. Така де: кой може постоянно да е продуктивен?

Ако и този аргумент не подейства, вземете си кратка почивка. В противен случай, според американските психолози, стресът и породеното напрежение в комуникацията могат да ви доведат до срив и да се скарате с шефа си.

Картинката не е ясна!? Питайте

Просто е: ако имате проблем, неясноти или търкания, говорете открито с шефа си. Ето няколко съвета върху какво да акцентирате при първа комуникация с началството:

Първо. Разговаряйте, за да си изясните ситуацията. Ако не разбирате какво точно се изисква от вас или къде е проблемът, питайте! Подберете внимателно въпросите, които ще зададете на шефа, за да получите най-пълна картинка. Грешно е, ако тръгнете да оценявате ситуацията.

Второ. Изяснете очакванията. Този момент е много важен, за да работите заедно по-нататък. След като чуете изискванията на началника, не се притеснявайте да кажете и вашите. Така де: ако сте екип, в който всеки има роли, не само вие имате задължения към шефа си, но и обратното би трябвало да важи. И все пак бъдете реалисти - не поставяйте неизпълними условия... като да ви даде служебен автомобил.

Трето. Информирайте се за ресурсите, с които разполагате в работата. Дайте на шефа ви да разбере, че не можете да направите от нищо нещо. Например - не се правят срещи с бизнес клиенти без представителни разходи.

Четвърто. Опишете отношенията. След като имате информация за задачите, изяснете как ще работите. Дали ще докладвате за всяка стъпка, веднъж в седмицата или по друг начин, вероятно решава шефът ви. Попитайте, но и дайте вашите предложения!

Пето. Най-важният разговор е за личностното ви развитие. Не се притеснявайте да повдигнете този въпрос. Няма нищо лошо в това да се интересувате как може да заемете по-висок пост или кога може да получите по-добро възнаграждение. Уточнете какво като работа и отдаденост очаква шефът ви, за да се случи това. И ако искате повишение, действайте. Този разговор е изгоден и за самото началство - така си личи кои хора са готови да работят за развитието на фирмата и кои просто ходят на работа.

Изводът е: не можете да искате шефът ви да ви слуша, ако не сте опитали да поговорите с него.