Сериозно влошаване се наблюдава при финансовите съотношения на SOFIX от началото на март след изнасянето на консолидираните отчети.

Съотношението цена-печалба на индекса се повиши до 7.88. За сравнение, когато индексът бе при нива с 10% по-високи от настоящите, съотношението му цена-печалба бе при ниво от 5.74.

Влошаване се наблюдава и при другото ключово съотношение, въз основа на което определяхме родния ни пазар като „подценен“ - цена-счетоводна стойност. Към момента съотношението е при 0.92, на фона на нива около 0.80-0.85 преди месец.

Казано по друг начин, явно се наблюдава влошаване на финансовите резултати на компонентите му през последното отчетно тримесечие.

Връщайки се година назад, когато индексът е бил при нива с 20% по-ниски от настоящите, съотношението цена-печалба също е било с около 20% по-ниско при ниво от 6.4.

Или казано по друг начин, можем да обобщим, че за последната една година компаниите - компоненти на индекса, са отбелязали почти нулев ръст на финансовия си резултат.

Разбира се, финансовите съотношения сами по себе си не определят посоката на пазара. Важно е да видим къде се намират те, сравнени с останалите пазари.

Страна Бъдещо РЕ Мексико 17,2 Индонезия 14,5 Австралия 14 Индия 13,5 Япония 13,4 САЩ 13,3 Канада 13,1 Великобр. 11,1 Франция 11 Германия 10,8 Бразилия 10,3 Турция 10,2 Испания 10,2 Китай 9,5 Италия 9,1 Корея 8,6 България ** 7,6 Русия 5,1

* данни Goldman Sachs

** прогноза Profit.bg

При един по-консервативен сценарий и залагане на нулев сумарен или минимален ръст на печалбите (подобен на този от последната година), то бъдещото съотношение цена-печалба за индекса е при ниво около 7.6.

А ето и къде ни поставя подобно съотношение в сравнение с останалите водещи развити и развиващи се пазари, като данните за пазарите са от финансовата институция Goldman Sachs.

Макар и с второ най-ниско съотношение цена-печалба, единствено пред Русия, виждаме че и останалите развити и развиващи се пазари не са с много по-високи съотношеноя (което да ни прави относително по-евтини).

Така например съотношението на Китай е при 9.5, а на Турция и Бразилия е съответно 10.2 и 10.3.

Виждаме, че с не особено високи съотношения са и развити пазари като Германия, Франция и Великобритания с между 10.8 и 11.1.

С най-високи подобни коефициенти се отличават два развиващи се пазара – Мексико (17.2) и Индонезия (14.5).

Казано по друг начин, за да изглежда пазарът ни относително по-евтин в сравнение с останалите световни пазари родните компании се нуждаят от спешен ръст в печалбите си, за да се оправдае евентуално по-нататъшно трайно и стабилно повишение през следващите години.