Японски изследователи са успели за първи път да приложат успешно технология за подводно извличане на газ от хидрометан (супрамолекулярно съединение на метан и вода, залежи от който се намират на голяма дълбочина), известен още и като „горящия лед”, която може да се окаже решаваща за енергийния недостиг, който изпитва архипелага, но също така и за енергийните проблеми на света.

Международните наблюдатели припомнят, че залежи от огромни залежи от хидрометан се намират и на дъното на Черно море.

Електронното издание на френския ежедневник „Фигаро” цитира изявление на министъра на промишлеността на Япония Тошимицу Мотеги, според когото приготовленията за тестването на новата технология са продължили с години.

„Нашата цел е да утвърдим технологията, за да можем да започнем търговска експлоатация. Тази сутрин успяхме да произведем известно количество газ, около четири часа след началото на експеримента”, разказва министърът.

Целта на провежданият експеримент е да се постигне стабилен добив в продължение на две седмици. Тошимицу Мотеги е припомнил с гордост, че технологията за добив на газ от хидрометан е по-комплексна от тази за добив на шистов газ, която вече се смята от някои за революционна.

Експериментът по тестването на технологията е проведен на 330 метра под дъното, на около 1 000 метра морска дълбочина, съобщи bTV.

Самата процедура се състои в създаването на ниско налягане, което да позволи добивa на газа, който заедно с водата се намира в кристализирано състояние в горните слоеве на седиментните скални образования на голяма дълбочина, при условия на силно налягане и ниска температура.

Експерти коментират, че Япония разполага с огромни потенциални залежи, които ще позволят на страната да осигури енергийната си независимост за век и повече напред, докато в момента зависи на 95 % от външни доставки.

Японското правителство взе решение да закрие всичките си 50 ядрени реактора след инцидента с АЕЦ „Фукушима” от 11 март 2011 г. и актуално енергийната сигурност на страната се осигурява все повече от природен газ.